RSS

Ce viruși ne amenință în 2016 și cum ne apărăm de ei?

27 iul.

ransomware

– Un virus ce ne dă târcoale de 11 ani este cel de tip Ransomware. Primul virus de acest tip a fost identificat în 2015 în Rusia. Acest virus a copiat fișierele din calculatorul victimei și le-a arhivat într-un fișier cu parolă, fișierele originale fiind șterse. Victima trebuia să plătească 300$ pentru a obține parola fișierului arhivat.

Virușii de tip Ransomware ce au ca destinație sistemele de operare Windows sunt distribuiți prin e-mailuri de tip spam. Servere compromise de hackeri inundă internetul cu miliarde de e-mailuri ce au atașate fișiere infectate. În majoritatea cazurior, aceste fișiere sunt de tip Word, PDF sau Javascript. De notat că infectarea calculatorului prin acest tip de fisiere nu este posibilă pe sistemele de operare OS X sau Linux. Virușii se mai ascund și în fisierele piratate de pe torrente.

De ce ai nevoie de ativirus pe smartphone?

– Virușii de tip Ransomware atacă și smartphone-urile. Aceștia blochează accesul la telefon printr-o parolă, iar pentru deblocarea telefonului e nevoie de plata unei anumite sume. Acest virus s-a dovedit destul de ineficient pentru că putea fi înlăturat fără a fi nevoie plătirea sumei cerute. Așa a apărut crypto-ransomware.

Virușii crypto-ransomware îți criptează fișiere din calculator iar cei disk-ransomware criptează întregul hard disk.

Cum te pazești de virușii de tip Ransomware?

– În primul rând e importantă utilizarea unui antivirus. Daca nu aveți deja un antivirus instalat, încercați Bitdefender sau Kaspersky. în al doilea rând e nevoie de backup la toate fișierele importante. Copiați toate fișierele importante pe o memorie usb sau un hard disk extern ce nu este conectat permanent la pc, astfel nu va trebui sa platiți niște hackeri pentru cheia de decriptare, și aveți  și o copie în siguranță a fișierelor dumneavoastră.

 

 

 
Scrie un comentariu

Scris de pe 27/07/2016 în Stiri it

 

Etichete: ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: